THERE ARE PLACES I REMEMBER
 
In 1982 bezocht ik met Piet Schreuders fotograaf Dezo Hoffmann. In de begintijd van the Beatles heeft hij heel wat opnamen van ze gemaakt. Wat zou hij nog meer hebben? We ontdekten dat hij alle negatieven en alle contactafdrukken nog had. Keurig opgeborgen in kartonnen dozen, netjes genummerd, tussen alle andere negatieven die hij in zijn leven maakte. Van iedere bekende Beatlesfoto was nóg wel een filmrolletje (12 opnamen) vol. De beste werd uitgekozen voor publicatie. Hoe leuk zou het zijn dat hele rolletje af te drukken en te publiceren. De foto's die nét niet goed genoeg waren bevonden, waarin ze nét hun hoofd omdraaiden, nét niet in de camera keken. De fotosessie zou zo gaan leven. Maar dat boek is er nooit gekomen, want later dat jaar gaf Dezo zélf een boek met zijn Beatlesfoto’s uit.
Wel ontdekten we ook dat het helemaal niet zo moeilijk was om de plekken te ontdekken waar the Beatles buiten de studio gefotografeerd waren. Zowel de fotograaf als de Beatles hadden het altijd druk. Waren ze in zijn studio? Dan nam hij ook een paar foto's buiten, om de hoek, in Rupert Court bijvoorbeeld. Logeerden ze in het President Hotel? Dat nam hij ook foto's op straat, voor het hotel, of in het naastgelegen parkje van Russell Square. Waren ze in een BBC-studio? Dan nam hij daar foto's voor de deur, in Delaware Road.

In augustus 1983 gingen we terug.

Augustus 1983 opende de Abbey Road studios voor het eerst in de geschiedenis de deuren voor het publiek. Een week, niet langer. Daar moesten we natuurlijk bij zijn en dat gaf ons ook alle kans om in de dagen ervoor en erna fotomomenten te plannen. Natuurlijk op de trappen van de studio en het zebrapad. Maar nu ook voor het eerst om foto's te maken op plekken waar Dezo Hoffmann the Beatles in 1963 gefotografeerd had.

Om te beginnen in Rupert Court. Piet Schreuders maakte daar vier foto's van mij in dat nauwe steegje en verknipte ze later zodanig dat ik daar stond alsof ik de vier Beatles was. Een kunstwerkje, want Photoshop bestond nog niet. 

Vier keer Har van Fulpen in Rupert Court, in 1983, gefotografeerd en gemonteerd door Piet Schreuders, die de foto van Dezo Hoffmann van the Beatles in Rupert Court later ook gebruikte als omslag voor het boek
"Het Londen van the Beatles". 
Vreemd, die lantaarnpaal stond behoorlijk in de weg, maar stond er in 1963 niet, en in 2019 ook niet ...

Vervolgens gingen we op weg naar EMI house (20 Manchester Square), het gebouw waar in het trapportaal de foto van de Please Please Me LP-cover werd gemaakt. Tot onze verbazing konden we gewoon naar binnen en stonden zo in de hal waar de foto gemaakt was. Ik kon zonder problemen de trappen oplopen naar de eerste verdieping om op dezelfde manier over de trapreling te hangen als the Beatles gedaan hadden. Op ons gemak konden we foto's maken, niemand legde ons iets in de weg. 

Grappig is wel dat ik later zag dat op onze foto's een levensgrote beveiligingscamera te zien was. Om die plek te ontdekken, daar te staan en foto's te maken was wel een echt kippenvelmoment.

Buiten, vlak naast de ingang, was ook nog een ijzeren wenteltrap naar het souterrain, ook op dat trapje werden in 1963 foto's van the Beatles gemaakt.
Ik poseerde daar daarom ook nog even als de vier Beatles. 

Ten slotte hadden we nog een leuke foto in ons hoofd in Delaware Road. In die straat waren de BBC Maida Vale studios. Paul McCartney werd daar ter gelegenheid van zijn verjaardag de volgende dag, op verzoek van Dezo Hoffmann midden op straat door de andere drie Beatles “gejonast”. We probeerden dat na te doen met Daniël van Fulpen, maar dat lukte niet erg.

HOE IS HET NU, IN 2019 ?

Inmiddels is het 2019 geworden, De foto's die we maakten 20 jaar nadat the Beatles ze maakten zijn inmiddels 36 jaar geleden gemaakt. Ik wilde wel weer eens terug naar die plaatsen die toch in ieder geval bij mij speciale betekenis hebben. Rupert Court was makkelijk terug te vinden, midden in Soho, een klein onbeduidend en wat obscuur steegje, met een Italiaans pizzarestaurant op de hoek.
Boven dat restaurant was in 1963 de studio van Dezo Hoffmann. Er zit nog steeds een Italiaans restaurant en het steegje is nog steeds obscuur, al zijn de gevels nu vrolijk geschilderd. Maar dat zal zijn omdat zowel de foto's uit 1963 als uit 1983 zwartwitfoto's zijn.

Links Rupert Court in 2019, er lijkt weinig veranderd in dit smalle steegje. Rechts Russell Square, het park is gerenoveerd, de zeshoekige bloembakken waarbij the Beatles poseerden zijn verdwenen.

Het park in Russel Square is een ander verhaal. De opvallende zeshoekige bloembalken waarbij zowel the Beatles (in 1963) als ik (in 1984) poseerden zijn sinds het jaar 2000 bij een renovatie van het park verdwenen. Het zoeken van de juiste plaats is dan niet zo gemakkelijk meer, en eigenlijk ook niet zo leuk meer. Die bloembakken moeten terug, dat is cultureel erfgoed! De foto met the Beatles werd gemaakt op 2 juli 1963, omdat ze die dag in het President Hotel logeerden. Dat hotel is om de hoek. Deze Hoffmann maakte op die dag ook nog een foto van the Beatles op het trottoir voor het hotel. Dat deden wij ook.

Van links naar rechts: Guilford street voor het President hotel, 2019,1984 en the Beatles in 1963.

Het President Hotel is er nog steeds, er is op die locatie weinig veranderd.
Teruggaan naar het EMI house in Manchester Square heeft helaas geen zin. Het gebouw is in 1999 gesloopt ten behoeve van een gloednieuw kantoorpand. Het trappenhuis heeft het niet overleefd, al schijnt het dat de leuning waarover the Beatles (en ik) zich gebogen hebben, ergens bewaard is gebleven.