LETTERING: FRITS JONKER

In 1981 stapte Frits Jonker de burelen DRUKWERK binnen met een stripverhaal dat hij getekend had, in de hoop dat het in een van de DRUKWERK-uitgaven gepubliceerd zou kunnen worden.

Directeur Har van Fulpen keurde het verhaal echter af, maar was wel verbijsterd door de kwaliteit van de lettering van Frits.

DRUKWERK was net op dat moment bezig een serie stripboeken te produceren voor uitgeverij Loeb. Een van die boeken bevatte een bloemlezing van verhalen van EC Comics, met zeer veel tekst en een ongelooflijk strakke lettering. De lettering van Frits leek daar zozeer op dat van Fulpen aan Frits vroeg of hij dat boek wilde letteren.

Frits accepteerde dat aanbod en liep op die manier misschien wel een carrière als striptekenaar mis, maar is inmiddels wel uitgegroeid tot de beste stripletteraar van Nederland en omgeving. Geheel terecht ontvangt hij daarom dit jaar, 36 letterjaren later, de P. Hans Frankfurtherprijs.

 

Het eerste letterwerk van Frits Jonker, voor het stripalbum VLOEK VAN DE VOLLE MAAN

Het stripverhaal waarmee Frits Jonker bij uitgeverij DRUKWERK solliciteerde is tot op heden niet teruggevonden, waardoor de vraag rijst of deze gebeurtenis – die Frits zelf altijd zo vertelt – wel op die manier heeft plaatsgevonden.
Nu had DRUKWERK in de jaren 1979-1982 gelukkig een serie tijdschriftjes om de contacten tussen medewerkers te onderhouden. En wat lezen we in de editie van mei 1981 van "Drukwerks Nieuwsblad”?

Zelfs in Amerika zijn de kenners het er niet over eens of de lettering van de EC comics nu met een machine, met sjablonen of gewoon met de hand werd gemaakt. De eerstgenoemde mogelijkheid lijkt het meest waarschijnlijk, de laatste mogelijkheid het meest onwaarschijnlijk. Niemand schijnt nog op het idee gekomen te zijn het gewoon even aan BILL GAINES te vragen. Voor de Nederlandse uitgave werd de lettering gedaan door Frits Jonker, die met engelengeduld op een fantastische manier de lettering van EC MET DE HAND kopieerde. Frits werd als letteraar door Har van Fulpen “ontdekt” door het opsturen van een VERHUISKAART naar de Drukwerk burelen, waarin hij zijn liefde voor letters tot uiting bracht.’

 

Niks geen stripverhaal dus; nu gewoon op zoek naar die verhuiskaart.