Na de militaire-dienstperiode was er eindelijk weer tijd om een eigen Beatlesfanclubblad te gaan maken.

Gedurende die 21 maanden diensttijd was er wel wat veranderd. The Beatles waren natuurlijk veel populairder geworden, het ledenaantal van de fanclub was flink gestegen en… het was opeens een stuk gemakkelijker en goedkoper geworden om een blad in offset te drukken in plaats van te stencilen.

Het eerste nummer van het fanclubblad CHAINS verscheen in februari 1967

De kantoorboekhandel waar ik vaak kwam had een kleinformaat offsetpers aangeschaft. Ideaal om het fanclubblad mee te drukken. De stencilmachine kon aan de kant gezet worden. Het was even zoeken naar een naam voor het nieuwe blad, maar in februari 1967 verscheen dan voor het eerst CHAINS, ‘de keten die de fans van the Beatles in Nederland verbindt’.

Dat eerste nummer had maar acht pagina's, maar door de letters te verkleinen kon er toch veel tekst in.

 Het meeste nieuws ging trouwens over de fanclub zelf, want The Beatles hadden toen net even een rustpauze. Een stukje over een fanclub-interview met Jan van Veen op Radio Veronica, een artikel om te vertellen dat the Beatles ‘echt niet uit elkaar gaan’,

een ledenwerfactie (gratis "fanclubplakker" om leden te winnen), ‘Help’-advertenties (voor 2 cent per letter adverteren om een correspondentievriend(in) te zoeken), korte Beatles nieuwtjes, een brievenrubriek en de Beatles Top 50, samengesteld door de leden en uitgezonden door Radio Veronica. Op de cover een persfoto van The Beatles, binnenin twee foto's van de fanclubpresident (tja...).
Er was toevallig net niet veel Beatles nieuws in die maand, maar dat was in het volgende blad beter

De fanclubplakker om leden te werven, een voorgegomde sticker die de fans  
overal op konden gaan plakken

Die maand is er nieuws over de release van ‘Penny Lane’ / ‘Strawberry Fields Forever’ (met de opvallende televisieclips) en een voorproefje van de opnamen voor de LP Sgt Pepper, die bijna waren afgerond. De eerste nieuwtjes rond deze nieuwe LP sijpelden naar buiten en in het juninummer kon trots de hele LP, nat van de pers, in het blad beschreven worden.

Omdat er nu foto's afgedrukt konden worden, gingen we om exclusieve foto's vragen in Engeland, en dat had soms resultaat. Opvallend genoeg kregen we in oktober 1968 een foto van Paul McCartney met een grote scheepsketting om zich heen. Het leek wel speciaal gemaakt voor de cover van het fanclubblad CHAINS!
Maar voorlopig moesten we ons toch voornamelijk tevreden stellen met wat tekeningetjes als illustratie, meestal een beetje overgetrokken van bestaande tekeningen. We noemden die tekeningetjes zelf ‘super-ullig’ en plaatsten in het nummer van juli 1968 een oproep voor een ("gesubsidieerd of ongesubsidieerd") tekenkunstenaar. De tekeningetjes die binnen kwamen waren ongeveer net zo super-ullig.

Dat constateerde ook fanclublid Piet Schreuders, die daarom in december 1968 zelf maar eens een paar tekeningetjes naar de fanclub stuurde onder het motto "ik kan niet zo goed tekenen, maar wat er nu in het blad staat is helemaal niks".
Ik was onder de indruk van de kwaliteit van die tekeningetjes, maar kon ze helaas niet gebruiken aangezien ze met blauwe viltstift getekend waren. Een beetje voorzichtig vroeg ik hem of hij ze nog eens over kon maken, maar dan met zwarte inkt.

John Lennon door Piet Schreuders


Fanclubblad CHAINS, oktober 1969,  met een door Piet Schreuders getekende cover

Dat gebeurde en in het februarinummer van 1969 drukten we de eerste door Piet Schreuders gemaakte tekeningen af. Die bolletjes-tekening van John Lennon is nog steeds een van mijn favoriete tekeningen. Vanaf het juni-nummer ging Piet Schreuders ook kleine kopjes boven de artikelen tekenen en in oktober tekende hij zelfs een compleet omslag voor CHAINS. Dat gebeurde later nog een paar keer.

Inmiddels hadden we ook de Mecanorma-afwrijfletters ontdekt en het blad was uitgegroeid tot 16 pagina's. Langzamerhand werd het al best een professioneel blad.

Maar CHAINS was natuurlijk in de eerste plaats een FANclubblad, waarin een beetje luchtig geschreven werd over de Beatlesplaten en -films. Maar langzaam maar zeker gingen we ook artikelen plaatsen over drugs, LSD, India en de Maharishi. Waar the Beatles zich mee bezig hielden, daar hield ook het fanclubblad zich meteen ook maar mee bezig.

 

Toch kwam er in maart 1971 een einde aan CHAINS. De fanclub wilde het, na vier jaren, over een andere boeg te gaan gooien. Het nieuws over de (solo) Beatles kwam in deze periode in golven. Soms was er maanden niets te melden, dan opeens kwamen er drie nieuwe LP's tegelijk.

Besloten werd om een onregelmatig verschijnend, maar daarom steeds up-to-date nieuwsbulletin uit te gaan geven. Daarvoor kwam de stencilmachine weer uit de kast. De opzet was om snel te kunnen reageren als er Beatlesnieuws was. Zodra er iets bekend werd, kon dat meteen uitgetypt worden op stencils, afgedraaid op de stencilmachine, in enveloppen gestopt en naar de leden gestuurd. De naam van dit nieuwsbulletin werd NOTA BEATLES. 

Méér over NOTA BEATLES kun je binnenkort hier lezen.

terug naar: Beatles fanclub