FURORE 6
Het nummer dat te snel uitverkocht raakte
Alle nummers van FURORE zijn uiteindelijk uitverkocht geraakt, maar FURORE 6 was zo snel uitverkocht dat er nu, na 40 jaar, een HERDRUK van is gemaakt, zodat verzamelaars de serie alsnog kunnen completeren. Maar er zijn wel kleine aanpassingen.
De oplage van het glossy KERSTNUMMER van FURORE was 5000 exemplaren. Dankzij de grote aandacht in de pers en de inventieve distributie van (toen nog stripwinkel) DRUKWERK, die het alternatieve distributiesysteem van Bill Daley combineerde met een distributie naar de boekhandels via de VERVOERSCENTRALE, werden er in eerste instantie 3000 exemplaren verkocht.
Het leek DRUKWERK dan ook het beste om van FURORE nummer 3 niet meer dan 3000 exemplaren te drukken. Dat bleek inderdaad ruim voldoende te zijn. Zo ruim dat de uitgever besloot bij FURORE 6 een nieuwe bezuiningingsronde in te voeren: het omslag uitvoeren in tweekleurendruk in plaats van in driekleurendruk, een oplageverlaging naar 2000 exemplaren, alsmede een overstap naar een andere drukker met een wat sympathieker prijskaartje: drukkerij Wim Schroot. Maar er ging wat mis in de communicatie. In plaats van 2000 exemplaren "met inschiet" drukte Wim Schroot 2000 exemplaren "zonder inschiet" en dat betekende dat de binder uiteindelijk maar 1750 exemplaren kon afleveren. ( Inschiet: Extra papier dat nodig is voor het instellen van de drukpers of afwerkingmachines, nodig om tot de juiste oplage te komen.)
En laat dat nummer 6 nu juist beter gaan verkopen dan verwacht, vooral vanwege een exclusief interview met Hergé door Joost Swarte.
Op een kille januaridag reizen Ernst Pommerel, Joost Swarte en Piet Schreuders naar het besneeuwde Brussel om Kuifje-tekenaar Hergé al zijn geheimen te ontfutselen. Het interview vindt plaats in het kader van de tentoonstelling "Kuifje in Rotterdam" die in het Lijnbaancentrum te Rotterdam georganiseerd gaat worden.
Het drietal wordt allerhartelijkst ontvangen, eerst door Bob de Moor, maar daarna ook door de grote man, Hergé, zelf. Het interview, waarin Hergé veel over zijn manier van werken uitlegt, wordt met een bandrecorder opgenomen en de tekst verschijnt vrijwel integraal in dit nummer van FURORE. Het is waarschijnlijk een van de meest interessante interviews die Hergé ooit gegeven heeft en historisch is dat in dit interview voor het eerst wordt gesproken over de "Klare Lijn". Bij het interview worden ook drie pagina's unieke schetsen afgedrukt die Hergé heeft meegegeven.
Die zes exclusieve Hergé-pagina's zorgden er voor dat het tijdschrift als een bom insloeg bij de stripwinkels, die tot nu toe maar mondjesmaat FURORE verkochten. Nabestellingen met tientallen exemplaren tegelijk zorgden er voor dat nummer 6, mede door die lagere oplage, snel uitverkocht raakte.
Maar het nummer gaat natuurlijk niet alleen over Hergé. Er staat meer in FURORE 6 dat de moeite waard is. Fans van the Beatles komen aan hun trekken door een interview van Pim Oets met Ringo Starr (hij mag een uur met Ringo praten, weet eigenlijk niet wat hij vragen moet, maar uiteindelijk wordt het toch een leuk interview). In het blad ook een exclusieve foto van John en Yoko, gemaakt in 1969 door John de Rooy in hun huis in Tittenhurst Park. John de Rooy drukte de foto's nooit af, maar Piet Schreuders mocht in 1971 de negatieven even lenen en ik drukte ze snel allemaal af in mijn eigen donkere kamer.
En verder een prachtartikel van Ed Schilders over de "Wereld van de Pulps" en de gebruikelijke FURORE rubrieken die eigenlijk allemaal over de “wereld van Piet Schreuders" gaan.
HERDRUKT NA 40 JAAR
Dat nu net dit super interessante nummer snel uitverkocht raakte, is natuurlijk ellendig voor de FURORE-fans die de hele serie compleet willen hebben. Daarom besloot Piet Schreuders nu, 40 jaar later, een HERDRUK te maken van dit nummer.
Helaas was de oorpronkelijke lay-out niet meer voorhanden, en ook de foto's en de offset-films waren niet beschikbaar dan wel niet meer bruikbaar.
Het nummer moest daarom minutieus opnieuw digitaal nagemaakt worden met als doel: "een zo goed mogelijke reproductie, met de techniek van nu".
Er begon een ware zoektocht naar de oorspronkelijke foto's die, opnieuw gescand van de originele negatieven, sprankelender zijn afgedrukt dan ooit. Waar mogelijk werden zwart-wit afdrukken vervangen door de originele afbeeldingen in kleur, maar verder is het blad geheel gereproduceerd zoals het was, "met behoud van de originele fouten", zo meldt het persbericht.
Eén kleine aanpassing op de cover was in ieder geval nodig: de cover van de editie uit 1977 vermeldt als verkoopsprijs fl 3,95 (Italy 1000 Lire, France 7 francs, Canada $ 1.60). Dat is aangepast. De prijs is nu: 10,00 euro (UK £ 8,95, U.S.A. $ 10,95, Japan ¥ 1185).
De heruitgave van Furore 6 is geen herdruk in de ware zin van het woord. Het blad is compleet opnieuw gemaakt met kleine aanpassingen die door de moderne techniek mogelijk zijn gemaakt. Een precieze uitleg van alle verschillen zijn te vinden in dit uitgebreide overzicht.
Mist u nummer 6 in uw collectie, dan kunt u de herdruk van dit legendarische nummer nu bestellen in de FURORE SHOP
Mist u nummer 6 NIET in uw collectie? Dan is het toch de moeite waard deze geheel naar het origineel nagemaakte herdruk te bestellen. Want u begrijpt wel, ook dit nummer hoort in uw verzameling thuis!
Een voorbeeldpagina. Links de originele pagina uit FURORE 6, rechts dezelfde pagina, nu met kleurenafbeeldingen van de pockets die na lang zoeken weer werden teruggevonden en opnieuw gescand.