FURORE NUMMER 4
er ging even wat verkeerd

Er ging even wat verkeerd bij het drukken van de cover van FURORE 4. De eerste nummers van FURORE werden gedrukt door gentleman-drukker Mart Spruyt. Alles was er mogelijk, maar er hing wel een prijskaartje aan. DRUKWERK, de nieuwe uitgever, wilde,om kosten te sparen, geen vierkleurendruk meer. Drie kleuren was goedkoper. Dus maakte Piet Schreuders een omslag voor FURORE 4 in de kleuren bruin, blauw en een soort zalmkleur.


Daarmee zou je dan door mengen zowel zwart, als de vleeskleur voor het gezicht van James M. Cain, dat prominent op de cover staat, krijgen.

Alles bleek te kunnen, maar deze oplossing kostte bij Spruyt nog meer gentleman's money dan vierkleurendruk. We wisten niet dat het omkleuren van de enorme Spruyt-persen een klein fortuin zou kosten. Derhalve werd afgesproken dat Mart Spruyt alleen het binnenwerk zou drukken. Loe van Nimwegen, inmiddels in het bezit van een A3 pers, wilde, veel goedkoper, dit omslag wel met die speciale inktkleuren drukken. Hij vond het juist leuk om af en toe zijn drukpers te voorzien van een andere kleur inkt.
Jammer genoeg ging dat vervolgens eventjes niet helemaal goed. De kleuren van het gedrukte omslag waren te flets. Te weinig inkt, of teveel water. In ieder geval: geen FURORE kwaliteit, dat moest opnieuw.

Dat was op zich geen probleem, maar wat te doen met de mislukte omslagen? We gooien natuurlijk geen drukwerk weg, ook al is het mislukt. We zijn flexibel in het vinden van oplossingen voor hergebruik. De fletse omslagen werden voorzien van de tekst SPECIMEN en op de achterzijde werden wat geheime codes geplaatst en op die manier werd de misdruk omgebouwd tot een opvallende DRUKWERK FONDSLIJST.

Het WENEN nummer was achter de rug, Furore 4 richtte zich hoofdzakelijk op Amerika. In een mooi blokje op de cover werd aangekondigd wat je in het blad zou gaan vinden. Volop aandacht voor Dashiell Hammett, James M. Cain, American Fruit-crate art en natuurlijk ook Parijs. Alleen het artikel "In huis bij W.O. Duijs" ging op het laatste ogenblik niet door. Dat zou trouwens een traditie worden. In dit nummer figureren al wel student Frits M. Woudstra met een recept voor bruinebonensoep en "Swarte bewonderaar" Herwolt van Doorne [sic].