MUG EN ZIFTER

filmmaker DICK MAAS begon als striptekenaar

Dick Maas debuteerde als striptekenaar in 1972 in Tante Leny en Modern Papier. Daarna begon hij in 1973 zijn eigen stripblad, FORMULE S, waarvan slechts één nummer is verschenen.


In 1975 probeerde uitgeverij Drukwerk "Formule S" nieuw leven in te blazen. Dick Maas was enthousiast en beloofde nieuwe Mug en Zifter verhalen. Dat resulteerde uiteindelijk een jaar later, in september 1976, in de Drukwerk-uitgave ‘Mug en Zifter - Nieuwe Avonturen’.

 

 

Hij zelf noemde zijn verhalen "weerzinwekkend en ook wel amusant". Dat dan vooral in die volgorde. Vooral het verhaal van Zifter als "de gruwelijkste kampcommandant van het 3e rijk" is heftig.

Dat de verhalen "weerzinwekkend en tegelijk amusant zijn", maar ook bloederig, onconventioneel en tegendraads werd niet door iedereen gewaardeerd.

Het is waar, het taboedoorbrekende bloederige omslag zorgde ervoor dat winkels de uitgave niet of nauwelijks in voorraad namen omdat ze het niet openlijk in de winkel wilden tonen. Het taboe werd wat hen betreft in hun winkel nog maar even niet doorbroken.

 

 

We citeren één recensie (meer zijn er niet geweest voor zover we weten): Herwolt van Doornen schreeft in INKT: "Mug en Zifter is en blijft een volkomen mislukking. Maas zegt humoristische dingen te brengen... en geeft zijn album een lelijke, misselijkmakende cover" ..... "Leuk bluffen en grof doen, met de pretentie humor te brengen en bestaande conventies te doorbreken"..... "van dit boek is alleen de advertentiepagina van Uitgeverij Drukwerk het aanzien waard".

Maar dat is niet de reden dat er maar één deel verschijnt. Dick Maas blijft tussen het tekenen door een beetje studeren aan de Nederlandse Filmacademie en hangt uiteindelijk zijn pasbegonnen veelbelovende carrière als striptekenaar aan de wilgen. Zijn getekende schetsen gaat hij voortaan niet meer uitwerken in een stripverhaal, maar als filmscenario. Zijn films hebben een duidelijk strip-karakter (Flodder) en zijn onconventioneel en gruwelijk (de Lift). Ze bereiken een miljoenenpubliek. "Mug en Zifter" had een oplage van 1000 exemplaren en is met enige moeite toch uitverkocht geraakt.