PLEASE MISTER POSTMAN

In de jaren zestig schreven mensen brieven aan elkaar. Voor jongeren was het een soort sport om een brief te schrijven naar bekende artiesten in een poging een foto met handtekening terug te krijgen. Een postzegel voor antwoord werd vaak netjes meegestuurd. (dan moesten ze immers wel antwoord geven). Muziekbladen publiceerden adressen van artiesten, meestal was dat het adres van de fanclub of de platenmaatschappij. 
Brian Epstein vond dat alle brieven die the Beatles ontvingen ook beantwoord moesten worden, dat betekende dat hij al snel vier secretaresses in dienst moest nemen om de stroom brieven te beantwoorden. Dat beantwoorden ging gepaard met de aanmoediging lid te worden van de fanclub, zo kreeg de Engelse fanclub binnen een jaar 30.000 leden.

Dat de vier Beatles af en toe mee hielpen met het beantwoorden van de post paste natuurlijk helemaal in het promotionele plaatje

(foto archief Beatles Monthly Book)

Al snel kwamen er dagelijks postzakken vol post binnen.

Zelf stuurde ik in januari een briefje met de vraag of ik een Nederlandse fanclub van the Beatles mocht beginnen. Ik kreeg antwoord .... in november! Kennelijk werd de post toch gelezen en was mijn brief eindelijk bovenop de stapel terechtgekomen. Ik kreeg toestemming om de fanclub te beginnen. Vanaf dat moment werden alle brieven die vanuit Nederland in Londen arriveerden in een aparte postzak gedaan en zodra die postzak vol was naar de Nederlandse fanclub gestuurd. Opeens was het MIJN taak om die brieven te beantwoorden! De meeste fans vroegen een foto met handtekening. Foto's met handtekening had ik niet, maar ze kregen keurig een standaard briefje met een bedankje en de aanrader om lid te worden van de fanclub.
De brieven waren meestal gewoon in het Nederlands, want veel engels kenden de fans in die tijd nog niet, wat vooral duidelijk blijkt uit de brieven die wél in het "engels"  werden geschreven. De selectie brieven die ik bewaarde geven een leuk inzicht in wat fans zoal aan hun idolen schreven.

Hoewel de brieven meer dan vijftig jaar oud zijn heb ik toch uit privacy overwegingen de achternamen en adressen verwijderd.

Klik op een brief om hem te vergroten.